Tijdens ons bezoek aan Prowein in Düsseldorf, een van de grootste wijnbeurzen van Europa, lopen we een groep producenten tegen het lijf die zich hebben verenigd onder de naam In Pursuit of Balance. Toegelaten word je alleen als een proefcommissie van oordeel is dat je wijnen genoeg balans en finesse hebben. De groep zet zich –kennelijk – af tegen wijnmakers in de regio die daar volgens hen niet of niet voldoende oog voor hebben. Over welke regio spreken we dan? Californië.

Tekst door Anda Schippers & Gerard Reijmer

Big Basin Vineyards Harvest 2014
Big Basin Vineyards Harvest 2014

Initiatiefnemers zijn Rajat Parr, een bekende sommelier uit San Francisco, en Jasmine Hirsch, manager van Hirsch Vineyards in California. Toen ze samen van een goede fles rode Bourgogne zaten te genieten, vroeg zij hem: waarom hebben we dit soort wijn niet in California? Zijn antwoord: dat hebben we wel, maar het zijn er weinig en allemaal tamelijk onbekend; ook omdat wijngoeroes als Robert Parker geen hoge scores toekennen aan dit type wijn.

Ze besloten om een tegenbeweging te starten en bedrijven te promoten die wél elegante, terroirgebonden Chardonnay en Pinot Noir maken. Als tegenwicht voor de nog altijd heersende cultuur van zware, fruitige, jamachtige, alcoholrijke en met veel houtlagering en extractie opgekrikte krachtpatsers. Inmiddels heeft In Pursuit of Balance al 36 leden.

Kennismaking

Aan de stand van In Pursuit of Balance op Prowein schudden we de handen van vertegenwoordigers van drie deelnemende wijnbedrijven en we vragen ze ons elk drie Chardonnays en drie Pinots Noirs te laten proeven.

Red Car Vineyards

Peter Willmert is mede-eigenaar van Red Car Vineyards. De wijnen worden gemaakt van biologisch en biodynamisch geteelde druiven uit de relatief koele regio Sonoma Coast. Zijn eerste oogst haalde hij binnen in het jaar 2000.

Peter-Willmert

• Chardonnay 2013, Sonoma Coast: romige, elegante geur met veel fruit en wat brioche. Sappig en breed in zijn smaak met vanille (hout) en veel rijp geel fruit. De houtrijping is mooi geïntegreerd, omdat er voornamelijk oudere vaten zijn gebruikt. Mooie, romige Chardonnay met een hint hazelnoot en honing. Frisse afdronk, maar mocht een tikje meer zuren hebben.

• Estate Vineyard Pinot Noir 2013, Fort Ross-Seaview (van biodynamische wijngaard): de geur is kruidig en fruitig, met veel aardbei. In de smaak rijp fruit van aardbei en frisse kersen. In de afdronk lekker frisse zuren en een lekker bittertje. Ook hier geen dominantie van het hout. Een frisse wijn, zuiver en met delicate zuren.

Big Basin Vineyards

Bradley Brown

Bradley Brown is eigenaar van en wijnmaker bij Big Basin Vineyards in de Santa Cruz Mountains, waar hij een vervallen wijnboerderij kocht. Zelf heeft hij nog geen 5 hectare, maar hij werkt samen met druiventelers die hem het fruit leveren van nog eens 15 hectare wijngaarden. Zijn eerste oogst maakte hij in 2002. Al zijn druiven worden biologisch geteeld. Het warme klimaat wordt hier getemperd door de nabijheid van de oceaan.

• Coastview Vineyard Chardonnay 2013, Monterey County: de druiven worden niet ontsteeld voor het persen; dat geeft meer concentratie, volgens Bradley. Geur is romig, rokerig en boterig, met tonen van citrusfruit. In de smaak geconcentreerd, vol en krachtig met rijp exotisch fruit (ananas) en citrusvruchten, en een verrassend mooie frisheid in de afdronk.

• Lester Family Pinot Noir 2013, Santa Cruz Mountains: ook hier 70% whole cluster fermentation: niet-ontsteelde trossen druiven worden in hun geheel vergist. De wijn rijpt meer dan een jaar op vat en is ongefilterd. Hij heeft aanvankelijk een nog wat reductieve geur. Komt langzaam open met kruidigheid, specerijen en klein rood fruit. De wijn heeft frisse, sappige zuren en een aangename bite van rijpe tannine. Mooi glas wijn

Poe Wines

Samantha-SheehanDe laatste die we de hand mogen schudden, is een vertegenwoordigster van Poe Wines uit Anderson Valley. Het bedrijf werd opgericht door Samantha Sheehan. Op haar site staat dat deze financieel expert na een burn-out een Eat-Love-Pray-ervaring had in de Franse Bourgogne, waarna ze besloot in haar eigen California wijn te gaan maken met een Bourgognekarakter. Ze gebruikt daarvoor druiven uit drie wijngaarden met elk een kenmerkend terroir.

• Ferrington Vineyard Chardonnay 2013, Anderson Valley: aangeplant in de jaren zestig, met een bodem van zandsteen en klei. Romig en expressief in de geur met vanille en perzik. In de smaak komen daar nog citrus (sinaasappelschil en citroen), een botertje, salmiak en rijp fruit bij. Mooie, sappige en frisse afdronk. Spannend vanwege de fraaie balans tussen de rijpe en frisse accenten van de wijn.

Poe-wines-0747

• Van der Kamp Vineyard Pinot Noir 2013, Anderson Valley: de familie Van der Kamp is nog steeds eigenaar van deze oude pinotwijngaard, begin jaren vijftig boven op de Sonoma Mountain aangeplant, net als het beroemde Laurel Glen. Mooie, verfijnde geur met kersen, aardbei en mineralen. In de mond eerst rijp fris fruit als kers en pruim, daarna ook frisse zuren en een mineralige ziltigheid. . Een geconcentreerde wijn met opnieuw die spannende balans in rijp en fris. Een energieke wijn, mooi droog, jong nog, maar verfijnd, in de afdronk sappig en met een aangenaam strak mondgevoel.

Conclusie: balans bereik

De missie van In Pursuit of Balance lijkt geslaagd. We zijn aangenaam verrast. Alle zes mooie wijnen, waarbij die van Poe Wines erbovenuit springen: bijzonder mooi gelaagd en spannend. Laten we hopen dat dit een trend wordt in California. In Pursuit of Balance lijkt de voorhoede van een groeiende stroom wijnmakers die op zoek zijn naar elegantie en terroirexpressie in hun wijnen.

Ter vergelijking hebben we ook een aantal Chardonnays en Pinots geprobeerd uit Washington State en Oregon. De hele wereld staat tenslotte op Prowein, dus waarom niet. Maar die vielen toch wat tegen. Misschien hadden we niet de goede producenten uitgekozen, maar ze kwamen wat minder elegant en verfijnd over. Later op de dag proefden we echter nog een Pinot Noir die wel model zou kunnen staan voor de wijnen van de leden van In Pursuit of Balance: de fantastische Pinot Noir Ludwig 2013 van Elena Walch uit het Italiaanse Alto Adige. Top.

Balans voor Sommeliers

Op 30 mei 2016 zal aan ditzelfde onderwerp een meeting worden gewijd, georganiseerd door Perswijn in samenwerking met het California Wine Institute. Hierin zal Corey Beck van Francis Ford Coppola Winery zijn licht laten schijnen op het onderwerp ‘trends in Californische Chardonnay en Pinot Noir’. Locatie is nog niet bekend.Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor sommeliers. Om de sommeliers aan te moedigen deze bijeenkomst te volgen wordt een ticket voor een wijnreis naar Napa Valley ter beschikking gesteld! Houd de site in de gaten: http://www.perswijn.nl/evenement/seminar-california-chardonnay-pinot-noir

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.