Drie importeurs, breed assortiment

tekst en foto’s: Anda Schippers en Gerard Reijmer

Al sinds een jaar of tien werken ze samen: de wijnimporteurs Leo van Turnhout en Natascha Marcus van Vinée Wijnimport en Mick Kooistra van Horizon Wines. Sinds twee jaar heeft een derde wijnimporteur zich bij hen gevoegd: Roel Helming van OvinO. Niet alleen hebben ze samen een groter en dus interessanter assortiment, ze bestrijken ook ieder hun eigen markt, van grootwinkelbedrijf en wijnwinkel tot horeca. Geen directe levering aan particulieren, maar via de detailhandel kan iedereen de wijnen kopen.

In oktober 2014 hielden de drie importeurs een overzichtsproeverij ter viering van hun gezamenlijke dertigjarig jubileum. Club Newport 1852 in Huizen is een prima, want centraal gelegen, plek voor zoiets. Ruim twintig producenten waren zelf – in oogsttijd nota bene – met een vertegenwoordiger aanwezig.

Topsherry

Bij binnenkomst lopen we gelijk tegen de jonge honden van het wijnhuis Knewitz uit Rheinhessen op. De twee broers Björn en Tobias, allebei ongeveer 25 jaar, maken frisse, elegante wijnen met de nodige diepgang. Hun mooiste wijngaard is de Appenheimer Hundertgulden, waar ze een fraaie Riesling maken. Als wijn voor alledag is de Grüner Silvaner een aanrader: fruit, zuivere smaak, mooie zoet-zuurbalans.

Jan Pettersen van Bodegas Rey Fernando de Castilla is nog niet op zijn plek, maar in zijn afwezigheid genieten we van de Fino En Rama (ongefilterd gebottelde finosherry), die verfijnd, zuiver, geconcentreerd en heerlijk zilt is. Topfino van een van de beste bodega’s van Jerez.
fino en rama

Verrassingen

Er stonden te veel wijnen open om allemaal te proeven: het aanbod was breed en diep. Zo proeven we bij Mauro Molino, vertegenwoordigd door zijn boomlange zoon Matteo, een rij heel fraaie wijnen uit Piemonte. Uitschieters zijn de Barbera d’Alba Le Gattere (2011) en de Barolo’s Gallinotto (2010) en Vigna Conca (2005).

Voor de mousserende wijnen was een aparte tafel gereserveerd. Die werd bestierd door een enthousiaste Niek Beute, Nederlands Champagne Ambassadeur 2013. Hij laat iedereen die in de buurt komt een serie wijnen proeven, van prosecco en crémant tot champagne. De Cuvée No 737 Brut van Jacquesson bevalt ons het best.

Bij Mora & Memo, het wijnhuis uit Sardinië met de opvallend gevormde fles en opvallende logo’s, ontdekken we dat er naast de twee mengwijnen (voor rood cannonau met cabernet, voor wit vermentino met sauvignon) die we eerder al eens proefden, ook twee pure versies zijn, gemaakt van 100% vermentino en 100% cannonau. En die vinden we eigenlijk nog beter!

Workshop madera


Barbeito flessen

Het aantrekkelijkste deel van de dag vond plaats in een zaaltje apart: de workshops. Ricardo Diogo V. Freitas van Vinhos Barbeito uit Madera vertelt een inspirerend verhaal, waarin hij uit de doeken doet wat de essentie is van de productie van madera: geduld, zorgvuldigheid, vakkennis en langdurige oxidative rijping in oude vaten bij verschillende temperaturen. Hij liet zes verschillende wijnen proeven, allemaal van dezelfde druif – malvasia – en in leeftijd variërend van een paar jaar (2013; nog niet gebotteld) tot decennia oud (1920; vatmonster). Zeer verrassend! Wat een prachtwijnen. Onze favorieten zijn de Colheita Malvasia 2000 Single Cask, die zowel in geur als smaak zeer complex en lichtvoetig is, met tonen van toffee, gekonfijt fruit, amandelspijs, thee en rook, en de Malvasia 20 Years Old. Dat is een blend die Ricardo elke twee of drie jaar maakt in een oplage van 1200 flessen. Hij mengt hiervoor wijnen van verschillende jaargangen, waaronder een klein – maar volgens hem essentieel – percentage (3 of 4%) van tachtig jaar oude wijn, tot een nieuw, harmonieus geheel. Heel complex, met gedroogd fruit, dadels en specerijen en een lange frisse afdronk.

 

 

Onze favorieten van deze dag

– Rey Fernando de Casstilla, Fino En Rama

– Champagne Jacquesson, Cuvée No 737 Brut

– Vinhos Barbeito, 20 Years Old Madeira

– Vinhos Barbeito, Colheita Malvasia 2000 Single Cask

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.