0165paprika tomaat
De ene tomaat is de andere niet. De lekkerste tomaat -tot nu toe- proefden we onlangs bij landwinkel de Woerdt in Ressen: daar lagen kleine, iets langwerpige tomaatjes te koop met de naam paprikatomaatjes. Misleidende naam, want ze lijken door hun vorm weliswaar enigszins op paprika maar ze smaken toch echt alleen naar tomaat. Maar dan ook helemaal tomaat. We hebben ze gekocht en geserveerd met buffelmozzarella en basilicum en verwerkt in een a-la-minute tomatensaus. Allebei heerlijk.

0158Gerichhausen TshirtEr ligt een label van de teler in het doosje: deze tomaat is geteeld door de familie Gerichhausen in Huissen. Tijdens de open dag in het kader van het Streekgala kon iedereen een kijkje nemen in de kas en uitleg krijgen over de teelt. In maar liefst 5 hectare kas worden vooral grote trostomaten geteeld die wekelijks worden opgehaald door een Duitse supermarkt keten. Op kleine schaal worden ook specialiteiten uitgeprobeerd, zoals de paprikatomaat zo vertelt ons Erik Gerichhaussen. De tomaten worden bijna biologisch geteeld. Erik: “We hebben al jarenlang geen chemische middelen hoeven te gebruiken. Maar omdat onze tomaten op steenwol groeien en niet in de volle grond staan kunnen we niet biologisch gecertificeerd worden.”

De tomaten die we mogen proeven zijn heerlijk, maar hoe zit het met de paprikatomaat? Erik: “Bij een veredelingsbedrijf proeven we regelmatig nieuwe tomatensoorten. De smaak van dit tomaatje beviel ons erg goed en daarom hebben we er nu een paar honderd planten van staan. Als een experiment. De plant heeft een lage opbrengst en is een stuk bewerkelijker dan de andere tomaten, maar de smaak is uitstekend. Het is een kleine versie van de San Marzano tomaat, de langwerpige tomaat die de Italianen graag gebruiken.” San Marzano tomaten staan erom bekend dat ze meer smaak hebben dan de ronde Roma tomaten. Wat ons betreft is dat voor deze kleine versie helemaal waar.

Tip: Voor de tomatensaus de tomaatjes in vieren snijden, bakken met knoflook en olijfolie. Afblussen met scheutje witte wijn. Op smaak brengen met zout en peper; meer niet, dan proef je nog echt tomaat!

0101op steenwol 0108Rosa ruikt

Gerard Reijmer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.