door Gerard Reijmer.

In het Belgische Oud Turnhout heeft Christine Roelofs een jaar of vijf geleden een huis gekocht. Het ging haar vooral om de lap grond die erbij hoorde; die toverde ze in een paar jaar tijd om tot een vrolijke, maar vooral eetbare tuin.

0610christine serveertIn het Belgische Oud Turnhout heeft Christine Roelofs een jaar of vijf geleden een huis gekocht. Het ging haar vooral om de lap grond die erbij hoorde; die toverde ze in een paar jaar tijd om tot een vrolijke, maar vooral eetbare tuin.
Op een mooie zaterdag begin september houdt Christine een van haar, voor intimi bekende, lunches. Ze serveert hapjes en gerechten warvan de meeste ingrediënten uit eigen tuin komen. Het bijzondere is dat ze bewust kiest voor gewassen die van oudsher in het wild in deze regio aanwezig zijn: natuurlijk allerlei soorten aardappels, bonen, wortels en knollen, maar ook duindoorn, lijsterbes, roomse kervel en mierikswortel. Dat aanbod vult ze aan met gewassen die het hier goed doen in de koude grond: speciale tomaten- en komkommersoorten, artisjok en sla. Alles bij elkaar meer dan genoeg om een paar mooie gerechten te serveren.
0592RavioliAlles wat de tuin te bieden heeft gebruikt ze; zelf is ze dol op de eetbare bloemen. Zo vinden we de blaadjes van zonnebloem op ons voorgerecht van met aubergine gevulde ravioli met frambozen, en bloemen van de Indische kers bij het hoofdgerecht van gestoofd Gallowayrund geserveerd met vier soorten aardappel, boskraal (een zeekraal variant) en verschillende soorten wortel. Ook de tomatenjam bij het hoofdgerecht heeft ze zelf gemaakt.
De opbrengst van de tuin gebruikt ze namelijk niet alleen vers. Ze raakte geïnspireerd door een recept van Johannes van Dam voor gekonfijte engelwortel. Dat was een groot succes en sindsdien experimenteert Christine met het konfijten, pekelen en inleggen van al hetgeen haar tuin haar biedt. We proeven in het eerste gerecht bijvoorbeeld een heerlijke saus gemaakt met een frambozendressing uit eigen keuken. Bij het hoofdgerecht proeven we tomatenjam en notenolie en bij het dessert een heerlijke tomatenmousse van gele tomaat en kweepeergelei. Verder maakt ze wel negen soorten pesto’s, waaronder die van salie, zuring en platte peterselie. Inleggen in zuur doet ze met olijfkomkommer, kardoen, groene walnoot en boerenkool. Ze maakt een zuurkool op basis van rode kool en meer dan tien confituren en gelei onder andere van sleedoorn, kweepeer, paardenbloemen mispel. Onder haar afnemers is de rozensiroop het populairste artikel. Zelf waren wij erg onder de indruk van haar zelfgemaakte kappertjes van de zaadbolletjes van de Oost-Indische kers: hartig, fris en zeer smaakvol.
Veel van haar producten zijn in pot of fles via haar website te koop. (www.christineroelofs.be)
Wilt u ook een keer proeven van de eetbare tuin van Christine bel dan voor informatie over de volgende lunch naar +32(0)14 707482. Mocht ze niet opnemen, dan werkt ze in de tuin!
0614hoofdgerecht0604gele tomaat

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.