Harder uit de waddenzee: lekker en duurzaam.
Vis wordt steeds populairder op ons menu. En terecht want het is licht en gezond. Maar soms loopt het raar. Wij eten massaal pangasius filet, een kweekvis die helemaal uit Azië moet komen, terwijl een mooie vis als harder, gevangen in onze eigen kustwateren vooral naar franse fijnproevers wordt vervoerd. Dat moet anders. Een pleidooi voor een zeer smakelijke vis en ook nog eens duurzaam gevangen. Goede vis, gevangen door Goede Vissers. Foodteam ging mee op harder jacht met Jan en Barbara Geertsema. Een foto-impressie van Henk Braam en Gerard Reijmer. Bekijk full screen bij YouTube in HD.
Meer info over de harder : www.goedevissers.nl
Recept: harder met verse kruiden
Een eenvoudige en lekkere manier om harder klaar te maken,
1 harder is ruim voldoende voor 2 personen (van de restjes kun je
de volgende dag nog een lekker hapje maken).
1 harder
verse kruiden (zoals venkel, citroenmelisse, citroenkruid, dille, bieslook)
scheutje olijfolie
scheutje witte wijn
peper en zout
flink stuk aluminiumfolie
1 Leg de schoongemaakte harder op het aluminiumfolie. (De kop kan eraan blijven, maar als de vis erg groot is, past hij misschien niet in je braadslee, en dan moet-ie eraf.)
2 Stop de verse kruiden in de buikholte van de vis. Het mag er best een beetje uithangen.
3 Giet wat olijfolie en een scheutje witte wijn over de vis.
4 Vouw het aluminiumfolie dicht, zodat de vis in een pakketje zit. Knijp de randen goed dicht.
5 Bak 25 à 30 minuten (afhankelijk van de grootte van de vis) in een oven van 200 °C.
6 Bestrooi het visvlees op je bord met peper en zout en druppel er eventueel wat citroen- of limoensap over.
(Recept en foto: Anda Schippers)