door: Gerard Reijmer 

 

Navazos

Wat drink je bij oesters? Champagne? Goed! Manzanilla Sherry? Beter! Navazos Niepoort? Best!!

De fles op de foto is een magnum Vino Blanco van Dirk Niepoort. Dirk Niepoort kennen we van krachtige port en prachtige rode wijn uit de Douro vallei in het noorden van Portugal. Deze witte wijn komt echter uit Andalusie in Zuid Spanje. Het is één van de bijzondere ‘Projecten’ van Niepoort. Zo maakt hij een fraaie Vinho Verde onder de naam Docil. Voor dit project bleef hij niet in eigen land.

In het hart van het sherry gebied maakt hij een witte wijn die geen sherry genoemd mag worden omdat hij niet versterkt is. Verder maakt hij de wijn helemaal in de traditie van de streek: van alleen Palomini druiven afkomstig van de beste wijngaarden: die van de kalkhoudende ‘albariza’ bodem. De wijn rijpt onder een deken van schimmel (flor) zoals gebruikelijk bij ‘fino’ en ‘manzanilla’ wijnen. Maar waar de wijnhuizen uit Jerez de la Frontera en Sanlucar de Barrameda de wijnen gedurende dit proces met pure alcohol op ongeveer 15 tot 16 procent alcohol brengen is dat bij deze wijn niet gebeurt. Hij heeft zijn eigen natuurlijke alcoholpercentage van -in dit jaar- 13 procent.
De wijn is een samenwerking tussen wijngenie Dirk Niepoort en een groep van sherry liefhebbers die onder de naam Equipos Navazos bijzondere sherry’s op de markt brengen. In oude boeken vonden ze aanwijzingen dat het tot ongeveer 1830 helemaal niet gebruikelijk was om de sherry te versterken. In Niepoort vonden ze de juiste man om dat experiment aan te gaan.

Terug naar de oesters: hoe smaakt de wijn? De eerste indruk is ziltig, zoals een goede manzanilla, dan frisse zuren met mineralen en citrus. Heerlijk als aperitief, maar in combinatie met oesters helemaal top: de wijn verfrist, verhoogt de smaakt van de oesters en spoelt de mond schoon. Het lagere alcoholpercentage maakt het geheel niet vermoeiend eerder opwekkend. Klaar voor de volgende oester…en het volgende glas Navazos Niepoort.
(wijn is verkrijgbaar via Horizon Wines)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.