Blog
06
nov
De pizza’s van Napels
- By Gerard Reijmer
- One Comment
Tekst en foto’s: Henk Braam
De pizza’s van Gino Sorbillo in Napels zijn wereldberoemd. Op YouTube zijn honderden filmpjes te vinden over Pizzeria Sorbillo. Het schijnt voor elke bezoeker een absolute must te zijn om hier een pizza te eten. Dus trokken we rond lunchtijd vol eetlust op naar Sorbillo’s. Tot onze schrik stond buiten een gigantische menigte Sorbillo-fans te wachten tot zij aan de beurt waren om naar binnen te gaan. De wachttijd zou zeker anderhalf tot twee uur gaan duren.
Ach, er zijn wel meer pizzeria’s in Napels. Tenslotte is die hier uitgevonden nietwaar? Neem nou Pizzeria ‘da Michele’ die al sinds 1870 pizza’s maakt. Terwijl de toeristen een plaatsje in Sorbillo’s proberen te bemachtigen, gaat de echte Napolitaan naar Da Michele’s. Helaas bleek daar de rij nog groter te zijn en nog meer volk buiten te wachten. Voor een goede pizza moet je veel geduld hebben in Napels.
Om niet te sterven van de honger in Napels, gingen we naar de overkant waar een klein restaurantje geen bekijks trok. We konden meteen aan tafel en binnen vijf minuten zaten we te happen in onze pizza.
24
mei
Lefgozer Dick Soek heeft geen wijnkaart meer!
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Wijn en Spijs anders bekeken
tekst: Gerard Reijmer, foto: Dick Soek
Chefkok Dick Soek serveert in zijn restaurant ‘de Piloersemaborg’ alleen een 4 – of 6 gangen menu. Je hebt verder geen keus; er is geen menukaart. Natuurlijk kun je wel aangeven wat je niet mag of wilt eten, zo meldt ons de vriendelijke half Frans, half Nederlands sprekende sommelier. Hij is pas onlangs vanuit een Parijs restaurant naar Den Ham in de provincie Groningen overgekomen, vandaar. Mogen we dan wel alvast de wijnkaart zien? Nee, dat kan niet, want er is geen wijnkaart. De menu’s zijn inclusief aperitief, water, koffie en wijn. Ook daar valt niet te kiezen. We zijn verbaasd. Op dit niveau geen wijnkaart?
20
mrt
Ondergronds griezelen, bovengronds genieten
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Bezoek aan Abruzzo
![]() |
Metershoge, zeer oude vaten bij Pietrantonj |
16
mrt
Italiaans proeven: van schapendruif tot superblend
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Door: Anda Schippers
26
feb
Fermenteren: een oud kunstje
- By Gerard Reijmer
- 2 Comments
Door: Jetske Moojen (gastauteur)
Boekbespreking: The art of fermentation

04
feb
Sherry doet rare dingen met mensen!
- By Gerard Reijmer
- No Comments

Alledrie zijn ze dermate enthousiast over het product sherry dat ze dat ook wilden uitdragen: ze legden in Jerez de la Frontera een proeve van bekwaamheid af en mogen nu als Sherry Educator door het leven. Een Sherry Educator heeft laten zien veel van sherry af te weten, maar natuurlijk wordt de Sherry Educator ook geacht de liefde voor sherry enthousiast uit te dragen. Anda, Loek en Karel zijn missionarissen van de sherry. Ook al is sherry geen geloof, het kan wel wat promotie gebruiken. En daar dragen ook wij ook graag een steentje aan bij.
28
dec
Oesterwater
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Wat drink je bij oesters? Champagne? Goed! Manzanilla Sherry? Beter! Navazos Niepoort? Best!!
De fles op de foto is een magnum Vino Blanco van Dirk Niepoort. Dirk Niepoort kennen we van krachtige port en prachtige rode wijn uit de Douro vallei in het noorden van Portugal. Deze witte wijn komt echter uit Andalusie in Zuid Spanje. Het is één van de bijzondere ‘Projecten’ van Niepoort. Zo maakt hij een fraaie Vinho Verde onder de naam Docil. Voor dit project bleef hij niet in eigen land.
Read more…
27
sep
Hoe doet Cees dat?
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Gerard Reijmer

Dat is me vaker overkomen en dan is het de kunst eerlijk te vertellen dat je de wijn niets vindt zonder iemand te beledigen. Want tel maar na: de arme man woont nog geen drie jaar in Italië, heeft zijn handen vol aan de verbouwing van het huis en het opbouwen van een nieuw leven en zou dan ook nog een drinkbare wijn kunnen maken? U voelt het al aankomen? Ja dus, dat heeft hij wel gedaan.
De wijn heeft een helder gele kleur, een volle aandronk, met een opvallende smaak die niet wordt beheerst door fruittonen, maar eerder verse amandelen, wat kruiden, perzik, tikje limoen. Een stevige en krachtige wijn. Hij deed het voortreffelijk bij mijn spare ribs!
06
sep
De eetbare tuin van Christine Roelofs
- By Gerard Reijmer
- No Comments
door Gerard Reijmer.
In het Belgische Oud Turnhout heeft Christine Roelofs een jaar of vijf geleden een huis gekocht. Het ging haar vooral om de lap grond die erbij hoorde; die toverde ze in een paar jaar tijd om tot een vrolijke, maar vooral eetbare tuin.

16
jul
Fixin verslaat Vosne-Romanée !
- By Gerard Reijmer
- No Comments
Zes keer Bourgogne 2009
Door: Gerard Reijmer
2009 is een geweldig goed wijnjaar, ook in Bourgogne. Dat roepen alle wijnverkopers, dat schrijven alle wijnschrijvers. Dat moeten we dan maar eens proeven. Met tien wijnvrienden zetten we ons rond de tafel om zes rode bourgognes 2009 te proeven. Eerst spoelen we nog even de mond met twee witte Bourgognes: een elegante Meursault 2009 van Karel de Graaf en een mooie rijpe Hautes Côtes de Nuits, Les Jiromées 2004 van Château Villars Fontaine.
De eerste serie van drie rode Bourgogne:
1: David Clark, Bourgogne Au Pelson 2009, € 19,90
Frisse zuren, fruit, klein zoetje in de aanzet, elegante stijl, mineralen, richting Beaujolais
2: Bruno Clavelier, Bourgogne Pinot Noir Les Champs d’Argent 2009, € 23,50
Stevige wijn, met rood fruit en kruiden, complexe smaken, fijne zuren, jeugdige tannine in de afdronk
3: Aurélien Verdet, Fixin 2009, € 24,90
Licht zoetje in de aanzet, fris zuur, aardse tonen, rood fruit, mineraal, complexe wijn met een lange afdronk. Alles wat je van een Bourgogne verwacht, nu al mooi
Recente reacties